Dubbele moord in Drents dorp dreunt nog na. ‘Alsof je in een heel slechte film bent beland’

De Bargerweg in het Drentse dorp Weiteveen is een lange weg met vrijstaande huizen, die uitkijken over een natuurgebied. Een straat waar normaal nooit wat gebeurt, zeggen bewoners. Waar alleen zij zelf, hun bezoekers of mensen die de hond uitlaten komen. Maar dinsdag werden aan het einde van de straat een 44-jarige vrouw en een 38-jarige man bij hun huis doodgeschoten.

De moord heeft een enorme impact op het kleine dorp. Voor het huis waar het omgekomen echtpaar woonde, liggen bossen bloemen, kaartjes en kaarsen. „Je merkt de ontsteltenis en het ongeloof in het dorp. Hier moeten we als kerk iets mee doen, dacht ik meteen”, vertelt pastor Bernard Buit van de katholieke kerk in Weiteveen.

Woensdag opende hij de deuren van zijn kerk zodat inwoners daar samen konden komen. „Van heel jong tot oud kwamen mensen naar de kerk om een kaarsje op te steken, hun verhaal te delen en met elkaar in gesprek te gaan. Daar was duidelijk behoefte aan. Het delen van gevoelens is nu heel belangrijk”, zegt Buit.

Van heel jong tot oud kwamen mensen naar de kerk om een kaarsje op te steken en hun verhaal te delen

Vlak na de dubbele moord is een 50-jarige man uit Klazienaveen, een dorp iets verderop, aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vrijdag details bekend over wat zich zou hebben afgespeeld. De vrouw is van korte afstand in haar auto doodgeschoten, de man is beschoten, gestoken en geslagen. De zoon van het echtpaar is getuige van het geweld geweest. De verdachte was in het bezit van een wapenvergunning. Volgens het OM heeft hij dinsdag ‘excessief geweld’ gepleegd. Hij zal ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

Verkoop huis

De verdachte verkocht zijn ouderlijk huis in 2022 aan het echtpaar. Daarna kregen de kopers en verkoper onenigheid over gebreken aan het huis. Het conflict was bekend bij de gemeente Emmen, zegt een woordvoerder. Volgens het OM hebben zowel het omgekomen echtpaar als de verdachte het afgelopen jaar meerdere meldingen en enkele aangiften gedaan van overlastgevend of strafbaar gedrag door de ander.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en wat daaraan vooraf is gegaan. Ook de gemeente Emmen, waar Weiteveen onder valt, doet onderzoek naar het incident en het daaraan voorafgaande conflict tussen de dader en de slachtoffers. „We wisten dat er een conflict was, maar de mate waarin er een conflict was maakt deel uit van het onderzoek. We gaan nu onderzoeken wat het verloop van het conflict was, hoe het heeft kunnen ontstaan en hoe het uiteindelijk heeft kunnen leiden tot deze catastrofe”, zegt burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen tegen de NOS.

Online video’s

De dubbele moord trok dinsdag snel veel aandacht door een video die de verdachte op Facebook had geplaatst. Hij zegt daarin dat er „iets ergs is gebeurd” na volgens hem jarenlange treiterijen. „Ze hebben het eindelijk voor elkaar. Politie kan niks doen, de rechtsstaat helpt je niet”, zegt de man terwijl hij zichzelf filmt. Hij spreekt ook zijn kinderen. Hij vindt het niet erg om de rest van zijn leven „de bak in te gaan”, als zijn kinderen maar veilig zijn. „Ik hou van jullie, ik hou van jullie.”

Zijn partner plaatste later ook een video waarin ze huilend vertelt dat haar man „is doorgedraaid”. Die video’s verspreidden zich nog dezelfde dag online razendsnel. De politie zag zich genoodzaakt om op de geruchten te reageren en benadrukte dat het verhaal twee kanten heeft. „Beelden en verhalen worden veelvuldig gedeeld, maar dit geeft slechts een deel van de achtergronden weer.”

In het dorp, dat zo’n 1.700 inwoners heeft, maken de video’s veel los. „Wij kregen de video dinsdagochtend meteen al doorgestuurd”, vertelt een man die voor zijn huis aan de Bargerweg met een dorpsgenoot een praatje maakt. „Ik vond het heel heftig om te zien. Ik ken de verdachte al lang. Je ziet in de video duidelijk dat het niet goed met hem gaat.”

Ik ken de verdachte al lang. Je ziet in de video duidelijk dat het niet goed met hem gaat

De reacties op de video’s online, waarin sommigen begrip tonen voor de daad van de verdachte, vinden de twee dorpsgenoten heftig om te lezen. Het liefst willen ze online reageren op de mensen die stelling nemen om te zeggen dat ze „normaal moeten doen”. Maar ze houden zich in, zegt de man die aan de Bargerweg woont. „Dit is een heel klein dorp waar mensen snel een oordeel hebben. Iedereen kent elkaar hier. Hoe het precies zit, dat weet ik niet. De een zegt dit en de ander zegt dat. Je moet uitkijken dat het dorp straks niet ook splijt. Dit verhaal heeft twee kanten, maar het ergste is dat er nu twee kinderen wees zijn en twee kinderen moeten leven met wat hun vader gedaan heeft.”

Slachtofferhulp

Normaal loopt hij bijna elke dag een rondje waarin hij ook langs het huis waar het omgekomen echtpaar met hun kinderen woonde komt. Sinds dinsdag heeft hij dat niet meer gedaan. „Ik heb nog geen behoefte gehad om er langs te gaan. Het moet allemaal nog even bezinken wat er is gebeurd.”

Voor de slachtoffers achtergelaten bloemen en kaarsen. Foto Vincent Jannink/ANP

Hij heeft vrijdag vrij van werk genomen om een beetje in de tuin bezig te zijn om „het hoofd leeg te maken. Ik heb een paar slechte dagen gehad. Op onze kinderen heeft het veel impact. Het idee dat je zo je ouders kwijt kan zijn, doet ze veel. Het is heel heftig dat dit gebeurt in de straat waar je woont. Het is alsof je in een heel slechte film bent beland.”

Dat gevoel van ongeloof hebben veel bewoners van het dorp, zegt Rik Tuin van Slachtofferhulp Noord-Nederland. De organisatie staat inwoners bij. „Mensen kunnen niet geloven dat in het dorp waar ze wonen zoiets gruwelijks is gebeurd. Dat doet veel met mensen. Ze slapen slecht en hebben last van stress. Veel inwoners zijn hier geboren en getogen en kennen iedereen. Dit hakt erin in zo’n kleine en hechte gemeenschap.”

Woensdag was de organisatie aanwezig op de school in Emmen waar het oudste kind van het omgekomen echtpaar les krijgt en donderdag op de basisschool in Weiteveen waar het jongste kind naar toe gaat. „Dat doen we vooral om leraren tips te geven over hoe ze met de kinderen om kunnen gaan. Kinderen kunnen het beste in hun eigen vertrouwde omgeving met hun ouders in gesprek gaan over zulke heftige gebeurtenissen”, zegt Tuin.

Een andere samenkomst in het dorp komt er voorlopig niet. Na een overleg met de Vereniging Dorpsbelangen Weiteveen woensdag heeft de gemeente besloten niets te organiseren. „We merken dat die behoefte er niet is”, zegt een woordvoerder.

Weiteveen is een van de vijf plaatsen in Drenthe waar carnaval wordt gevierd, maar dat ligt nu even stil

Dit weekend zou de carnavalsvereniging in Weiteveen met een carnavalswagen met muziek op verschillende plekken in het dorp borden plaatsen met Dördouwersstad, de carnavalsnaam van Weiteveen. Het dorp is een van de vijf plaatsen in Drenthe waar carnaval wordt gevierd. De vereniging heeft besloten om dat niet door te laten gaan. „Voor dit moment vinden wij dat niet gepast”, zegt de voorzitter van de vereniging tegen RTV Drenthe.

De rooms-katholieke kerk staat zondag wel nog een keer stil bij wat dinsdag in het dorp gebeurd is, zegt pastoor Buit. „We ontsteken tijdens de dienst een kaars voor allen die betrokken zijn. Het heeft een gigantische impact op de gemeenschap.”